Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Balansen mellan olika rättigheter måste vara glasklar
Publicerad på SVT-debatt onsdag 4 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

Publicerad: 2010-09-09, Uppdaterad: 2010-09-09

Nu avslöjas återigen misstänkt valfusk bland socialdemokratiska valarbetare. Det är inte med omsorg för demokratin som Socialdemokraterna lägger extra krut bland invandrarna. Det handlar om att föra folk bakom ljuset. Arbetsmetoderna påminner mer om hur det fungerar i många av dessa invandrares hemländer än hur det fungerar i Sverige.


Med knappt tio dagar kvar till valet avslöjas återigen misstänkt valfusk bland socialdemokratiska valarbetare. I Flemingsberg, Vårby Gård och Bagarmossen pågår en kampanj där Socialdemokraterna agerar långt utanför ramarna för att slussa kvinnor och män till förtidsröstningslokalerna. Läs Expressen 9/9/10.

Det är inte med omsorg för demokratin eller för att öka valdeltagandet i dessa områden som Socialdemokraterna lägger extra krut bland invandrarna. Det handlar om att där finns en potentiell väljargrupp som går att föra bakom ljuset. Många kan varken läsa, skriva eller prata bra svenska. Det räcker att hota med att deras bidrag tas ifrån dem om de inte röstar på Socialdemokraterna. Eller att folk ska bli utkastade från Sverige.

I Örebro deltog till och med Mona Sahlin på så kallat "informationsmöte" om hur man röstar, där Socialdemokraterna la ner sina valsedlar i röstkuverten åt folk. Man kan titta på hur det gick till i Örebro på detta reportage från SVT Tvärsnytt. Detta är ett odemokratiskt tillvägagångssätt.

Arbetsmetoderna påminner mer om hur det fungerar i många av dessa invandrares hemländer än hur det fungerar i Sverige. Efter valet 2002 dömdes två Socialdemokratiska valarbetare till dagsböter när de röstade som ombud på ett äldreboende i Hässelby. Tidigare har uppmärksammats hur en Socialdemokrat på Järvafältet budröstade åt tiotals av sina grekiska landsmän.

Inför valet 2006 arrangerade ABF en utbildning under rubriken "Demokrati, samhällskunskap och valet 2006". Invandrarorganisationer i Stockholm erbjöds delta - och som belöning skulle varje deltagare få skattefritt studiebidrag. Mötet var ett renodlat möte för Socialdemokraterna, och även LO var arrangör. Men precis som i Örebro häromveckan så manipuleras väljarna - ofta väljare med låg utbildning och sämre kunskaper i svenska - att tro att det handlar ett neutralt informationsmöte.

ABF-kampanjen för att manipulera invandrarna var ju dessutom sponsrad av skattebetalarna eftersom deltagarna skulle få ett skattefritt studiebidrag. Socialdemokraterna utger sig för att vara invandrarnas bästa vän. Trots detta gjorde de inte ett smack för att inkludera invandrarna i sitt Sverige. Tvärtom ökade trösklarna till arbetsmarknaden, SFI fungerade uselt, flickor och kvinnor som levde med hederskulturen sveks gång på gång. Skolresultaten sjönk bland elever med utländsk bakgrund.

Men en sak har vi invandrare kunnat lita på. Alla fick hjälp av Socialdemokraterna att ta sig till vallokalen. Många fick till och med hjälp in i vallokalen. En del fick också hjälp att sätta kryss i personvalet, andra behövde inte bemöda sig att rösta alls för de skötte deras kompis. En dag var fjärde år har invandrarna alltid varit viktiga för Socialdemokraterna. Eller förlåt - tre veckor vart fjärde år, när man får förtidsrösta.

Gulan Avci
Riksdagsledamot (FP)

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006