Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Erkännandet gynnar också Turkiet
publicerad på Newsmill och DN 11 mars 2010

I dag beslutade Sveriges riksdag att rösta för ett erkännande av folkmordet på en miljon armenier, en kvartsmiljon assyrier, syrianer, kaldéer och tiotusentals pontiska greker under första världskriget, i dåvarande Osmanska riket, dagens Turkiet.

Det innebär att 95 års förnekelse kommit till sin ände här på Sverige. För de kristna grupperna i vårt land är det dags att gå vidare, läka såren och blicka in i framtiden. Med hopp om en bättre framtid, för deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Jag har i många år engagerat mig för de kristnas - och alla som bryr sig om mänskliga rättigheter - kamp för ett erkännande. Detta av två anledningar. Vi politiker har ett principiellt ansvar att med forskningen som underlag också bidra med vårt och kalla händelserna under första världskriget för dess rätta namn; nämligen folkmord.

Mitt engagemang har också varit personligt. När första världskriget bröt ut skakade det Osmanska riket av dess sista dödsryckningar. Det som då utspelade sig var en skoningslös urladdning mot en till största delen försvarslös kristen befolkning. Detta var det största blodsbadet som världen vid den tiden hade sett. Förövare var den turkiska militären och statsledningen, och delar av mitt eget folk, kurderna.

Jag kan givetvis inte bära någon som helst skuld för detta. Det ägde rum mer än 60 år före jag föddes i Kurdistan. Men detta är en del av mitt arv. Och jag har hela tiden ansett det vara en skyldighet för mig att ta ställning för att folkmordet skulle erkännas.

Inget land kan på allvar blicka framåt om man inte gör upp med det förflutna. Det har aldrig varit min avsikt att straffa Turkiet, tvärtom är jag en varm anhängare av turkiskt medlemskap i EU. Men det medför också en hel del krav.

Sveriges beslut är inte unikt. Vart tredje EU-land har slagit fast att de kristna minoriteterna utsattes för folkmord under första världskriget. Europaparlamentet slog 1987 fast att det var ett folkmord, FN:s kommitté för mänskliga rättigheter slog 1985 fast att armenierna utsattes för ett folkmord. Även ett tiotal andra länder har antagit samma linje i sina parlament.

Förra veckan antog USA:s utrikesutskott en resolution i representanthuset som erkände folkmordet. Det blev ett herrans liv; Turkiet reagerade med att kalla hem sin ambassadör. Skådespelet återupprepar sig här hemma. Turkiska ambassadören i Sverige meddelade ikväll att hon lämnar Sverige inom kort.

Turkiets premiärminister, Recep Tayip Erdogan, skulle kommit till Sverige på officiellt besök nästa torsdag den 17 mars - samma dag som svenska riksdagen egentligen skulle han hanterat folkmordsdebatten. Han ställer också in sin resa hit. Det visar på hur känslig frågan är.

När de starka känslorna har lagt sig, är min förhoppning att försoningsprocessen kan ta ny fart. Demokratirörelsen i Turkiet har alltid varit för en försoningsprocess, för att landet gör upp med sin historia och för att mänskliga rättigheter respekteras. Därför var beslutet i dag nödvändigt.

Gulan Avci
Riksdagsledamot (FP)

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006