Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Det måste finnas plats åt alla
Publiserad i Tidningen Nu 13/8-2009

När jag föddes i Turkiet saknade jag existensberättigande. Officiellt fanns inte vi kurder. Vi fick inte tala vårt språk. Vi fick inte organisera oss politiskt, inte publicera eller hålla möten. Vi fick inte ens fira det kurdiska nyåret. Förtrycket var anledningen till att min far i 15 år kämpade för mänskliga rättigheter.

Militärkuppen 1980 gjorde det omöjligt för oss att bo kvar. Far var efterlyst för separatistverksamhet. Hans brott var att han kämpade för rättigheter vi i Sverige ser som självklara i en demokrati.

Jag var 3 år när vi flydde. Vi tog vår tillflykt till Libanon och sedan Syrien där vi levde under jord. Med oss fick vi en liten väska med de allra viktigaste förnödenheterna. Allt annat fick vi lämna bakom oss.

Efter två år på flykt kom vi till Sverige. Här togs vi emot med öppna armar. Vi var politiska flyktingar i ett främmande land men främlingarna accepterade oss trots att vi var kurder.

Vi syskon blev snabbt hemmastadda. Vi fick svenska vänner och lärde oss språket tidigt. Trots kulturkrockar och språkbarriärer var mor och far fast beslutna att ge oss ett bra liv i vårt nya hemland Sverige.

Jag är uppvuxen i en invandrartät förort och har genom åren sett många tragedier utspela sig på nära håll. Flickor som har tvingats leva hedersrelaterade liv, unga vilsna killar som dragits in i olika gäng, vuxna som sällan haft ett jobb att gå till utan hänvisats till bidrag.

Samhällsengagemanget växte med detta, men även fars kamp hade präglat mig. Jag sökte mig till kurdiska föreningslivet och blev ordförande för kurdiska ungdomsförbundet. Hjärtat slog tidigt för liberalismen och för mig blev det ett kall att få ungdomar att förstå att det finns andra åskådningar än den socialdemokratiska.

Jag bestämde mig tidigt för att engagera mig politiskt, men då var jag inte redo. Det fanns så mycket annat som upptog min tid. Vändpunkten kom med en av de största tragedierna Sverige råkat ut för i modern tid.

Diskoteksbranden 1998 på Hisingen i Göteborg tog 63 ungdomars liv. Ryktena spred sig snabbt att branden var anlagd och att det fanns rasistiska motiv. Ingen visste säkert men på många skolor i landet var stämningen infekterad och misstänksamheten stor.

Jag ville göra något och drog igång ett projekt med en vän, ”Toleransprojektet”. Vi besökte skolor i Stockholm för att tala med elever om rasism och intolerans. Vi bjöd in politiker, artister, skådespelare och andra att delta. Den enda politikern som medverkade var Lars Leijonborg. Folkpartiet tog sitt ansvar och jag blev stolt.

I februari 2002 blev jag medlem och fick jobb som valombudsman. Succén i valet kände inga gränser, men det räckte inte hela vägen till maktskifte den gången.

Efter sju år i partipolitiken har jag haft förmånen att leda Liberal Mångfald (fd Liberala Invandrarförbundet). Jag hade tre tydliga mål när jag tog över ordförandeskapet. Ett namnbyte var nödvändigt, ny organisationsplattform togs fram och stadgar som var tidsenliga. När målen var uppfyllda lämnade jag över stafettpinnen till en ny ledning. Att sitta på övertid är aldrig bra. Liberal Mångfald står på tillväxt och jag önskar den nya ledningen all lycka.

Jag har också haft förmånen att tjänstgöra i riksdagen i sex månader. Jag var med och röstade igenom bl.a. två reformer som är historiska; könsneutral äktenskapsbalk och avskaffandet av kårobligatoriet.

Jag skulle ännu idag inte ha en chans att göra denna klassresa i Turkiet. Jag hade tvingats att kompromissa för mycket med mina liberala idéer och min kurdiska identitet för att inte få problem med staten.

I ett liberalt Sverige måste det finnas plats för alla, men det förutsätter att alla är beredda och ta ansvar och försvara demokratins principer när de riskeras sättas ur spel eller kidnappas av intoleranta krafter.

Gulan Avci
Riksdagsledamot (fp)
Före detta ordförande Liberal Mångfald

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006