Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Låt inte charlataner uppfostra dina barn
Publicerad i Expressen måndag 1 juni 2009

Småbarnsföräldrar bombarderas av mer eller mindre ovetenskapliga råd om hur man ska ta hand om sitt nyfödda barn. Gulan Avci, 31, och Fredrik Malm, 32, avråder bestämt från den nya innemetoden som går ut på att låta barnen gråta sig till sömns. "Föräldrar borde ha rätt till professionell vägledning dygnet runt

De senaste dagarna har uppmärksamheten varit stor kring författaren och niobarnsmamman Anna Wahlgrens nya metod för att få små barn att sova. Metoden går ut på att lägga barnet på mage och hålla fast huvudet och snabbt dra barnvagnen fram och tillbaka.

Vi är själva nyblivna föräldrar till Kevin, 11 månader. Vi har provat en annan känd metod, femminutersmetoden, som påminner om en av Wahlgrens metoder. Den går ut på att lära barnet att somna själv för natten. Var femte minut går man in för att visa sig, på så sätt signalerar man till barnet att man inte övergett det. Det får inte förekomma kroppskontakt mellan föräldern och barnet oavsett hur mycket barnet gråter och skriker. Vi provade metoden i mer än en vecka.

Det är en tid som vi ångrar i dag. Efter att ha provat länge insåg vi att metoden inte gav någon effekt på vår son. Tvärtom upplevde vi metoden omänsklig. När vår son till slut somnade så var han genomsvettig, med tårar i hela ansiktet och snor lite överallt. Själva var vi nästan lika utmattade och förstörda.

Som förstagångsförälder har man inga erfarenheter. Man känner sig ofta utelämnad och vet inte hur man ska gå till väga. Då söker man sig till vänner som har barn, till föräldrasajter på nätet och till böcker.

Man får prova och experimentera och se vad som fungerar. Men det innebär också att man ser vad som inte fungerar. När ens barn vägrar sova uppstår desperation. Alla råd blir goda råd eftersom att man själv misslyckats att få barnet att sova.

Vi fick till slut alla möjliga råd från alla håll och kanter. Häll några droppar matolja i flaskan, doppa nappen i socker eller honung, låt honom leka så mycket det bara går så somnar han av sig själv, lägg honom i vagnen och dra fram och tillbaka, lägg honom i sängen och låt honom skrika sig till sömns.

Det som fungerade bäst var inget av detta. Tvärtom satte vi honom i en babysitter och vaggade med foten samtidigt som vi tittade på Lost och Prison Break. Det fungerade ända tills han blev för stor.

Många föräldrar blir lätt desperata och lyssnar på andra som låter som de själva kan allt. Men eftersom barn är olika så reagerar de olika. Det är väldigt viktigt att läkarna som nu slår larm om Wahlgrens metoder kan föra fram sin kritik så att det blir diskussion.

Barnhälsovårdsöverläkaren Marie Köhler som är verksam i Skåne, skrev nyligen ett mejl till sina kollegor och varnade för Anna Wahlgrens, enligt henne: "obehagliga och ovetenskapliga metoder".

Även flera av Sveriges ledande barnläkare tar avstånd från Wahlgrens senaste metod som heter "Tryckpressen". Bebisen ska ligga på mage och skjutsas fram och tillbaka i barnvagnen med huvudet nedpressat. Barnläkarna menar att det är så riskabelt att det skulle kunna orsaka hjärnskador om föräldrar tar i för mycket.

Vår erfarenhet är att små barn är starkare än vad man tror när de spretar emot. Känner de sig instängda eller rädda så pressar de med huvud, armar och kroppen på ett sätt som kan skada dem om man som förälder kraftigt håller emot. Det är en naturlig reflex.

Därför är det bra att det blir debatt om alla dessa olika metoder. Men det räcker inte. Föräldrar som behöver hjälp ska kunna få professionell vägledning dygnet runt. Såväl barnavårds-som mödravårdscentralerna spelar en viktig roll i sammanhanget. I vårt alltmer Internetbaserade samhälle är det lätt att leta runt på nätet men svårt att veta vad som fungerar och vad som är påhitt.

Gulan Avci
Fredrik Malm

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006