Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Reepalus beslut triggade extremisterna
Publiserad i Tidningen Nu 18/3-2009

Antisemitismen är ingen ny företeelse vare sig i Sverige eller i andra delar av världen. Viruset har alltid varit inbäddat i djupet av samhällskroppen men tagit sig uttryck på olika sätt genom åren. Hatet och intoleransen som vi idag beskådar från såväl höger som vänsterrörelser gör mig rädd och orolig för framtiden.

Varhelst en konflikt bryter ut i Mellanöstern riktas rampljuset mot staten Israel och judar i diasporan. Sedan Gazakriget bröt ut har judar i Sverige fått utstå spott och spe.

Judiska församlingens lokal i Helsingborg och begravningskapellet i Malmö har utsatts för brandattentat flera gånger bara i år. Gravplatser har skändats och klottrats med hakkors. Livsmedelsbutiker märker om varor från Israel, riksdagsledamöter kräver att regeringen ska införa handelsbojkott. Framstående personer inom nöjesbranschen vill utesluta Israel från Schlagerfestivalen.

Svenska kyrkans företrädare i Luleå ställde in förintelsens minneshögtid den 27 januari i år. Två fredsmanifestationer i Malmö saboterades förra månaden av motdemonstranter som skrek ”Krossa Israel” och kastade smällare och andra tillhyggen mot deltagarna.

Judar vågar inte längre öppet säga att de är judar av rädsla för sin och sina barns säkerhet. En partivän från Umeå berättade förtvivlat i helgen att judiska barn i förskolan blir mobbade och beskyllda för Palestina- Israelkonflikten av andra jämnåriga barn med rötter i arabvärlden. Aldrig i modern tid har judar varit så utelämnade åt hatets makter. Och lördagen den 7 mars slöts cirkeln.

Nazister och vänsterextremister marscherade sida vid sida med socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister mot Baltiska hallen där Davis Cup matchen mellan Sverige och Israel ägde rum i Malmö. Denna helg gick till historien då svenska politiker vek sig för intoleransens mörka krafter. Den svenska demokratins grundprincip om alla människors lika värde sattes på spel. Det är viktigt att vara tydlig. Manifestationen då var ingen demonstration för fred. Det var en demonstration i hatets tecken.

Över tusen poliser var på plats i Malmö. Utan den massiva bevakningen hade delar av Malmö legat i spillror i röd och brun färg. Det hela började med att Malmös socialdemokratiske kommunalråd, Ilmar Reepalu beslutade via fritidsnämnden att låta matchen spelas utan publik.

Det triggade igång extremisterna. De fysiska skadorna och poliskommenderingen kommer att kosta skattebetalarna ett par miljoner. Men de emotionella sår Ilmar Reepalu och hans vänner förorsakat 15 000 judar i Sverige kommer att blöda under lång tid framöver

Gulan Avci
Riksdagsledamot (fp)
Ordförande Liberal Mångfald

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006