Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Sir Salman Rushdie
Publicerad på politikerbloggen 11 juli 2007

Den muslimska världen rasar återigen. Denna gång är det England som hamnat i skottlinjen för islamisternas vrede. Det handlar inte om några Mohammadkarikatyrer utan om Drottning Elizabeths kröning av den världskände författaren och islamkritikern Salman Rushdie. Salman Rushdie har inte blivit krönt till konung, men inte långt därifrån. Han har blivit adlad och fått titeln Sir Salman Rushdie.

Detta har bland annat fått Iran och Pakistan att se rött, de har slagit på stora trumman och propagandamaskinerierna har börjat jobba för fulla muggar. Fördömandena har senaste tiden avlöst varandra.

Flaggbränningarna har återigen fått liv och arga demonstranter har gett sig ut på gator och torg för att visa sin avsky mot västvärlden. Detta är förstås bekvämt för regimerna i Tehran och Islamabad, eftersom folk annars skulle demonstrera mot sina egna ledare.

Frågan är om det här är uttryck för nya massdemonstrationer likt karikatyrkrisen som satte den muslimska världen i gungning för något år sedan.

Hur långt kommer de fanatiska krafterna att gå denna gång för att få västvärldens makter på knäna? Och hur kommer Sverige att agera om konflikten trappas upp? Kommer våra ledare vända ryggen mot England som de gjorde mot Danmark när de behövde vårt stöd som mest?

Även om jag inte är någon vän av adelstraditionen så hoppas jag att Sverige vågar ta ställning för yttrandefriheten, och utnämnanderätten, denna gång om konflikten breder ut sig.

Ministern för religiösa frågor i Pakistan har gått så långt att han i sina fördömanden uppmanar muslimer till självmordsbombningar. I Iran har Sir Salman Rushdie haft en fatwa över sitt huvud ända sedan han gav ut boken ”Satansverserna” 1988. Det var Ayatolla Khomeini som utfärdade dödsdomen och han uppmanade alla rättrogna att föra Rushdies huvud till Iran på ett silverfat.

Sedan dess har Sir Salman Rushdie tvingats leva under livvaktsskydd. Khomeini ansåg att han smädade Islam och därför måste avrättas.

I Västvärlden har vi lärt oss leva med att religioner kritiseras. Det har bland annat varit bidragande orsak till att kristendomen förändrats och anpassat till det sekulära samhället. De som inte vill anpassa sig får också finnas sig i att marginaliseras från den breda samhällsdebatten.

Islam har inte kommit dit ännu och med tanke på utvecklingen är jag osäker om profetens efterföljare lyckats ta ett enda steg framåt innan jag lämnar jordelivet.

Så länge man förbjuder ifrågasättandet av Islam kommer aldrig den nödvändiga reformprocessen igång. Och så länge som makthavarna i väst bidrar till detta genom att sätta politiska och ekonomiska intressen framför rätten till yttrandefrihet, religionsfrihet och mänskliga rättigheter kommer processen att fördröjas ytterligare.

Dessutom innebär detta ett svek mot alla de människor som flytt islamistiska styren och fått trygghet Europa.

Gulan Avci
Ordförande Liberala Invandrarförbundet (fp)

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006