Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Sluta kryp för islamisterna
Publicerad på sidan 4 i Expressen den 2 september 2007

"Det är alldeles för få som vågar stå i offentlighetens ljus och försvara yttrandefriheten när den hotas. Det kan ha att göra med att friheten inte varit hotad i Sverige och att många därför har tagit den för given." Det skriver i dag liberala invandrarförbundets ordförande GULAN AVCI. Hon anser att fler svenskar borde sätta ner foten och försvara yttrandefriheten.
I veckan som gått har Lars Vilks teckning av profeten Muhammed fördömts av stora delar av den muslimska världen.


Mänskliga rättigheter, yttrande-, tryck- och- ressfrihet har byggt den svenska demokratin. Det är dessa värden folkstyret vilar på som vi alla har skyldighet att värna och all anledning att vara stolta över. Oavsett varifrån i världen vi kommer!

När dessa värden hotas så måste vi agera och försvara dem. Inte bara för vår egen skull utan för de hundratals miljoner människor runt om i världen som aldrig fått möjligheten att stava till ordet demokrati.

Sverige ses som ett föredöme bland många människor i världen. Detta gäller inte minst dem som kämpar för demokratiska reformer, till exempel människorättsarbetare, dissidenter, oppositionspolitiker, författare och inte minst journalister.

Om vi i Sverige sviker vår egen yttrandefrihet genom att ägna oss åt självcensur och krypa till halvmånen inför islamister – vilken signal sänder vi då till alla dem som ser vårt land som ett föredöme?

Senaste veckan har det utbrutit internationella protester mot Sverige i Iran, Pakistan och Afghanistan efter att konstnären Lars Vilks teckning på profeten Muhammed som rondellhund publicerats i Nerikes Allehanda.

Först ut i fördömandena var Irans president Mahmoud Ahmadinejad som beskyllde judar för att ligga bakom publiceringen. Det är förvisso inte ovanligt, eftersom regimen i Iran beskyller judar för all ondska här i världen. Svenska ambassadsrådet Gunilla von Bahr kallades upp till utrikesdepartementet i Tehran för att ta emot protester mot teckningen. Jag förstår inte varför hon överhuvudtaget gick dit.

I Pakistan hölls demonstrationer på flera håll. Islamister brände både svenska flaggan och dockor föreställande statsminister Fredrik Reinfeldt. I Afghanistan skrev i går muslimska företrädare och religionsministeriet i ett gemensamt uttalande i Kabul Times att teckningen provocerat alla afghaner och att den svenska regeringen måste bestraffa de ansvariga. Man kan undra om talibanerna redan tagit tillbaka makten.

Även den muslimska samarbetsorganisationen Islamiska Konferensen som består av 57 muslimska stater förklarade i veckan att ”detta var en oansvarig och avskyvärd handling, med elaka och provokativa avsikter”. Generalsekreteraren, Ekmeleddin Ihsanoglu har uppmanat svenska regeringen att straffa både Lars Vilks och Nerikes Allehanda.

Problemet tycker jag är tystnaden. Det är alldeles för få som vågar stå i offentlighetens ljus och försvara yttrandefriheten när den hotas. Det kan ha att göra med att friheten inte varit hotad i Sverige och att många därför har tagit den för given. Vår statsminister Fredrik Reinfeldt agerade tydligt och balanserat tycker jag. Men var är de andra politikerna?

I Iran, Pakistan och Afghanistan har missnöjet ökat markant mot ledarna de senaste åren. Och nu ser framförallt Ahmadinejad och Musharraf möjligheten att ännu en gång rikta befolkningarnas vrede och missnöje bort från sig själva och mot västvärlden.

Människor uppmuntras att gå ut på gator och torg och visa sin vrede mot västvärlden medan ledarna kan fortsätta att förtrycka befolkningen. Säg när annars människor i Iran kan demonstrera fritt?

I går kommenterade miljöpartiets riksdagsledamot Mehmet Kaplan i en intervju till Politikerbloggen att ”vi måste ta en dialog med tidningarnas chefredaktörer i frågor som denna”. Han sa vidare ”att det inte är acceptabelt at helt i onödan såra människor som tillhör en viss religion och att nästan en halv miljon svenska muslimer tycker att den här publiceringen var helt onödigt och att det handlar om ömsesidig respekt”.

Jag har ingenting emot dialog. Men om dialogen ska föras utifrån miljöpartiets utgångspunkter att publiceringen är oacceptabel så är det snarare en ideologisk konfrontation som behövs. Att miljöpartiet kräver självcensur är ett bra skäl för att fortsätta rösta för alliansen.

Mehmet Kaplan har utnämnt sig själv till talesman för alla muslimer i Sverige utan att veta vad de egentligen tycker. Enligt statistiken klassas jag själv som muslim, men jag har varken blivit kränkt eller upprörd över Nerikes Allehandas publicering.

I Liberala Invandrarförbundets ledning sitter representanter med muslimsk, judisk och kristen bakgrund. Våra medlemmar kommer från världens alla hörn. Många av oss har tvingats fly dessa diktaturregimer. En del av oss kom till Sverige som små barn och kan därför endast referera till våra föräldrars berättelser. Men det finns de som varit med om förtrycket, som kämpat för just yttrande-och pressfrihet i sina hemländer.

Sverige har ställt upp och gett skydd åt oss och många andra. Nu är det viktigt att de värden om frihet som räddat våra liv skyddas för att rädda Sverige.

GULAN AVCI
Gulan Avci är ordförande för liberala Invandrarförbundet. Hennes favoritmålning är Edvard Munchs ”Skriet”, som hon inte skulle ha något emot att se omgjord till rondellhund.

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006