Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Bodström måste ta sitt ansvar för hedersbrotten: Lagen ska skydda offren, inte förövarna
Publicerad på aftonbladets debattsida den 29 juni 2006

Hovrättsdomen om Högsbymordet har fallit: 20-årige Abbas Rezai knivhöggs hos sin flickväns familj efter att ha skållats med het olja och misshandlats med baseballträ. Trots att rätten ser dådet som hedersrelaterat och trots teknisk bevisning, dömdes enbart flickvännens bror, som tagit på sig skulden. Två skiljaktiga nämndemän såg föräldrarna som gärningsmän.

Domen blir ett mycket farligt prejudikat och sänder helt fel signaler när offren behöver ett klart ställningstagande mot hederskulturen från det offentliga Sverige. Abbas var inte ensam. Varje år blir tusentals svenska flickor och kvinnor och en del pojkar och män offer för hot och våld i hederns namn.

Sluta se hedersvåld som ett integrationsproblem. Var tydliga med att svensk lag gäller alla som vistas här. Låt offren känna att lagen står på deras sida.

Religion eller kultur är inte förmildrande i brottsbalken. Morden på Fadime Sahindal och Pela Atroshi satte hedersrelaterat våld på den politiska agendan men tyvärr har inte mycket hänt. Integrationsminister Jens Orback åstadkommer inget konkret, och hedersvåldet hör inte hemma på hans bord. Justitieministern har ansvaret för brottsbekämpningen. Thomas Bodström måste ta detta ansvar.

Högsbydomen aktualiserar behovet av rätt kunskap hos polis och domstolar. Allvarliga fel i livsviktiga brottsutredningar blir följden när 80 procent av poliserna inte är insatta i hedersproblematiken. Om man inte vet vad hedersrelaterat våld är, hur ska man då kunna ställa rätt frågor, till rätt personer?

Verklighetsanpassa socialtjänstlagen, för att kunna skydda barn från sina föräldrar. Kriminalisera tvångsäktenskapen och avskaffa dagens dispensrätt för barnäktenskap.

Utbilda vårdpersonal att se mer än en persons fysiska skador. Ska läkare gå med på att undersöka om en flicka är oskuld, eller sy ihop mödomshinnan på förtvivlade unga kvinnor? Bidrar vi till en förlegad kvinnosyn när vi försöker rädda en enskild kvinna från sina egna anhöriga?

Ordet heder är nedsmutsat av dem som vill försvara eller förklara våld. I Sverige kräver vi respekt för svenska värderingar och en universell kultur om mänskliga rättigheter.

Liberal individualism innebär frihet från förtryck – både politiskt och privat.


Birgitta Rydberg (fp), landstingsråd Stockholms län, partistyrelseledamot

Gulan Avci (fp), integrationssamordnare Stockholms län, riksdagskandidat

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006