Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Gulan Avcis tal på IDAHO
På onsdagen den 17 maj uppmärksammas IDAHO runt om i landet av RFSL och RFSL Ungdom

En vän berättade en gång varför han flyttat till Stockholm. Det var inte för att han kommit in på universitet/högskola och inte eller för att han hade fått ett jobb.

Nej, han flyttade hit av helt andra orsaker. För honom var Stockholm en frizon från den intolerans och det hat han möttes av i sin gamla hembyggd när människor i hans närhet fick reda på att han är homosexuell.

Min vän trodde att han skulle kunna börja om på nytt. Vara sig själv och visa sin sexuella läggning öppet. Han trodde att han skulle kunna gå runt i Stockholmsmyllret hand i hand med sin pojkvän utan att mötas av hatblickar, avsky och intolerans… Han hade fel…

Men det är inte bara min vän som är drabbad. Hatbrotten mot homosexuella, bisexuella och transpersoner breder ut sig i vårt samhälle. Det är framförallt unga människor som drabbas. Sverige som är ett av världens mest jämställda länder har inte kommit särskilt långt när det gäller att bekämpa homofobin.

Det spelar ingen roll om man bor i Stockholm, Göteborg eller Halsberg. Sanningen är den att det inte finns någon fristad i vårt land.

Hatet och föraktet har fått fäste bland extremister såväl på höger som vänsterkanten. Religiösa grupper verkar ha som mission att bekämpa homosexualitet och allt detta gör att vi som värnar alla människors fri-och-mänskliga rättigheter har ett extra ansvar att bekämpa extremismen oavsett i vilken form de ter sig uttryck.

Vi kan inte acceptera att Åke Gren i sina predikningar säger att homosexuella är en cancersvulst, vi kan inte acceptera att Mahmmod Aldebe inför sin församling säger att homosexualitet är i strid med Islam och bör förbjudas, och vi kan inte heller acceptera att socialdemokrater skickar hem iranska homosexuella till en säker död

När offentliga personer med makt utpekar en grupp som onormala så måste larmsignalerna tas på största allvar. De utsatta grupperna måste skyddas och hatbrotten måste prioriteras.

Rättsväsendet måste få ökade kunskaper, skolans kunskaper om sex och samlevnad måste förstärkas, hälso- och sjukvården och socialtjänsten måste också upplysas.

Vi kan aldrig säga att vi har gjort tillräckligt så länge hatbrotten existerar. Vi kan aldrig säga att vi har fått nog med kunskaper så länge brottsofferstatistiken ökar och vi kan aldrig säga att alla människor har samma rättigheter så länge en grupp i samhället känner rädsla för att leva sitt liv och känna frihet.

Jag vill tacka RFSL och RFSL-ungdom för att jag har fått möjligheten att komma hit, vi måste alla kämpa vidare mot intolerans, hat och homofobi. De fri-och-mänskliga rättigheterna måste värnas och försvaras. Ensamma klarar vi inte av det, men tillsammans kan vi uträtta mycket.

Dagens manifestationsparoll lyder ”Det räcker nu” och det är med dessa ord jag vill avsluta mitt tal ”Det räcker nu”

Tack

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006