Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Vart är vår värld på väg?
Tal på måndagsrörelsen, maj 2004

Kära Vänner

Vart är vår värld på väg? Vad är avsikten med terrordåd? Efter terrorattackerna den 11 september hade jag svårt att finna svar till dessa frågor. Men idag är svaret ganska enkelt.

Avsikten med terrordåd är att skapa skräck och fruktan genom våld och hot. De som dödas och skadas är oftast vaniga människor som råkar befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt när en sprängladdning exploderar eller en terrorist spränger sig själv i luften. Och det är vad världen ännu en gång fått skåda under den gångna veckan.

I Pakistan dödades 40 människor, i Bagdad dödades 17 civila irakier och torsdagens dubbla terrorattentat i Egyptens Sinai var riktad mot tusentals israeler vilket tog 33 människoliv.

Förövarna är de så kallade religiösa terrornätverken som kidnappat islam från vanliga muslimer. De islamistiska terrornätverken skiljer sig inte från nazi- tyskland eller sovjetkommunismen som krävde miljontals människoliv.

Det politiska islam har en lång blodig historia, i Iran, Afghanistan, Pakistan, Sudan, Algeriet och Egypten med massmord på sitt samvete. Och de drabbade är som vanligt civilbefolkningen. Alla fredsälskande människor och försvarare av mänskliga rättigheter måste ta ställning mot internationell terrorism, mot förtryck och totalitära diktaturregimer och det måste ske nu.

Det internationella världssamfundet måste ta sitt ansvar, i västvärlden får inte terrorismen längre bekämpas efter den politik som gynnar respektive land bäst. Europa, USA och andra demokratiska länder måste bli eniga och prata med en röst. För så länge väst inte kan enas så gynnar det terroristerna.

Vi har vare sig tid eller råd att spilla mer människoliv. Den som tror att den globala terrorismen bara är ett hot mot västvärlden måste omvärdera sin ställning. För sanningen är att den globala terrorismen också är ett hot mot miljontals muslimer i mellanöstern.

Agerar vi inte idag så erkänner vi att vi värderar människovärdet olika mycket. Och med sådana falska föreställningar så kommer vi i framtiden fortsätta se krig, lidande, förtryck. Vi som tror på frihet och demokrati får aldrig låta engagemanget dö ut, vi får aldrig ge signalen till diktatorer att de kan fortsätta förtrycka.

Därför måste både muslimer och icke muslimer bekämpa internationell terrorism sida vid sida och aldrig låta terrorn skrämma oss.

Den nya terrorismen rekryterar outbildade unga människor som vaggas in i en falsk föreställningsbild att han/hon förenas med Gud. Man använder Islam som det främsta verktyget för att sätta skräck i människor. Varje gång ett attentat sker mot ett demokratiskt land så kommer fundamentalism och främlingsfientligheten gynnas, och allt detta drabbar framförallt muslimer som lever i exil och tar avstånd från terrorn.

Därför måste vi som samlats här idag tala med en röst. Ingen mer terror och demokrati och fri-och-mänskliga rättigheter åt alla.

Gulan Avcis tal på måndagsrörelsen, maj 2004

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006