Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Förorterna kan avgöra valet 2006
Debattartikel i Tidningen Nu, den 24 november 2005

Integrationsarbetet kan inte bedrivas av fåtal personer. Hela partiet måste ge uttryck för fortsatt arbete. Det skriver Gulan Avci med flera i Tidningen - Nu den 24 november 2005.

Folkpartiet liberalerna har sedan valet 2002 arbetat hårt för att lyfta fram integrationspolitiken i Sverige och i Stockholm. Det har resulterat i att integrationsfrågan blivit en av folkpartiets viktigaste profilfrågor.

Vi har fört en konsekvent politik och talat klarspråk om den misslyckade integrationspolitik som socialdemokraterna har fört senaste tio åren, och vi har fått förtroende av väljarna att driva frågorna vidare.

Profileringen på integrationsfrågor har ökat krav och satt förändringstryck på organisationen. Tidigare har dessa frågor inte varit viktiga och därmed har medvetenheten hos lokalföreningarna varit låg. Vår politik har därmed blivit svag (endast 18 röster i Rinkeby i kf-valet 2002 till exempel).

För att kunna bryta det socialdemokratiska maktmonopolet måste folkpartiet fortsätta den hårda satsningen att bli en stark röst i de utsatta områdena. Det handlar om att bygga en grund för att göra folkpartiet till ett alternativt parti i nästa val och på längre sikt.

Folkpartiet måste värva nya medlemmar bosatta i dessa områden som kan bli partiets ambassadörer. Det skulle underlätta partiföreningarnas arbete att skapa nätverk och samarbete med olika invandrargrupper. Så har socialdemokraterna arbetat i över 30 år och vi måste följa samma modell.

De senaste två åren har folkpartiets integrationsprojekt i Stockholm, liberala ungdomsförbundet, liberala studenter och en del folkpartiföreningar aktivt arbetat för att arrangera större möten, närvara vid festivaler, genomföra torgmöten och arrangera studiebesök för att visa att folkpartiet syns och stärka vårt varumärke.

Detta har gett resultat. Vi har fått nya viktiga medlemmar. Men vad händer när dessa medlemmar kommer på möten med lokalföreningarna? Det är givetvis väldigt olika beroende på föreningarna, vilka som de nya medlemmarna först träffar osv. Det är viktigt att dåliga exempel tas upp och diskuteras så att partiet kan bli bättre.

Det handlar om att få in nya människor i verksamheten, genom att skapa delaktighet och inte bromsa nya medlemmar för mycket från att få styrelseuppdrag och andra ansvarsuppgifter. Vikten av mentorskap ska inte underskattas eftersom det är svårt för en ny medlem att förstå hur partiapparaten fungerar.

En medlem kan vara i stort sett hur kompetent och lovande som helst – men hon kommer ingen vart om hon inte ges möjlighet att få en plattform i partiets organisation. Dessa oslipade diamanter har inte folkpartiet råd att gå miste om!

I höst är det ett år kvar till valet. Det innebär att arbetet i utsatta områden blir ännu viktigare. Det handlar om att fortsätta det viktiga fältarbetet. Det handlar om möten, kontaktskapande, seminarier och mycket annat. Men integrationsarbetet kan inte bedrivas av fåtal personer. Hela partiet måste ge utryck för fortsatt arbete för att vinna ny terräng.

Därför innebär det att alla, såväl medlemmar som, ledande företrädare är med i det fortsatta arbetet.

Gulan Avci, integrationssamordnare(fp)
Sakine Madon, politisk sekreterare Botkyrka(fp)
Metin Hawso, Södertälje(fp)
Makan Afshinnejad, Järfälla(fp)
Borhan Husseini, Sollentuna(fp)
Sukri Demir, Solna (fp)
Heja Baban, Huddinge(fp)

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006