Socialdemokraternas valfusk i invandrartäta förorter är ovärdigt en demokrati
Publicerad på Newsmill torsdag 9 september 2010

LAS stänger ute ungdomar
Publicerad på Newsmill 25 augusti 2010

Språktest bra för integrationen
Publicerad i Svenska Dagbladet söndag 15 augusti 2010

Balansen mellan olika rättigheter måste vara glasklar
Publicerad på SVT-debatt onsdag 4 augusti 2010

Visa alla artiklar 

Därför är jag liberal
Publicerad på magasinet Neo den 6 september 2010

Neos serie om frihetliga riksdagskandidater rullar vidare. Nu har det åter blivit dags för en Stockholmskandidat, nämligen Folkpartiets Gulan Avci.

När jag var tre år gjorde militären statskupp i Turkiet. Min far var politiskt aktiv och därför tvingades vi att fly till Sverige. En vacker vårdag landade vi på Arlanda. Vi flyttade till en invandrartät förort i Stockholm. Mina föräldrar var djupt tacksamma för att Sverige tagit emot oss. Det är vi än idag. Men uppskattningen riktade sig reservationslöst mot Socialdemokraterna. Som invandrare har det varit lika svårt att skaka sig loss sossarna som att kliva ut ur sin egen skugga.

Under min uppväxt köpte jag snacket om att socialdemokratin var garanten för invandrarnas väl och ve.

Men vad var det då som var så bra? Med tiden började jag förstå att det inte var så enkelt. Skälet till att Socialdemokraterna var så populära var därför att vi aldrig träffade något annat parti. (Detta var inte Socialdemokraternas fel, ska tilläggas.)

Jag såg hur politiken bidrog till utanförskap. Arbetslösheten ökade. Socialbidragstagarna blev fler. Många misslyckades i skolan. Många lärde sig inte svenska språket. Hederskulturen bredde ut sig, vilket märktes inte minst på hur många tjejer som gifte sig när de var väldigt unga.

Hur kunde socialdemokraterna säga sig värna om invandrarna, när invandrarna lämnades utanför? Detta väckte mitt engagemang. Jag valde att bli medlem i Folkpartiet.

För mig handlar liberalismen om individens frihet. Tack vare stridbara liberalers outtröttliga kamp har många viktiga reformer genomförts som bidragit till ett mer jämlikt och jämställt Sverige. I mitt Sverige har kollektivet inga rättigheter.

Folkpartiet har utmanat den misslyckade politiken. Vi har förändrat mottagningssystemet för nyanlända, tydliggjort vikten av svenskkunskaper, sänkt trösklarna in på arbetsmarknaden och skärpt arbetet mot diskriminering. Vi har tagit fram en handlingsplan mot våld mot kvinnor, som också inkluderar hedersrelaterat våld. Kvinnojourerna har fått mer ekonomiskt. Ett forskningsprogram har inrättats kring orsakerna till våldet mot kvinnor.

Mycket av detta har mött kompakt motstånd från vänstern. Men jag vet att många där håller med oss, även om de inte vågar säga det högt. Man skriker inte i kyrkan, och man kliver inte in på fel sida i moskén om man är kvinna. Och i vänstern finns något som heter demokratisk centralism, vilket betyder att man får säga vad man vill bland sina egna, men sen håller man käften när man går ut på stan.

Men jag skriker gärna när det behövs, jag går in var jag vill och jag håller inte tyst. Det handlar om att våga ifrågasätta och ta ställning. Även när det blåser kallt. Jag ställer upp till omval i Stockholms Stad och står på plats sex på listan.

Gulan Avci, riksdagsledamot (FP)

Johans kommentar: Gulan Avci väver in sin tolkning av liberalismen i den mest grundläggande av alla konflikter, nämligen en mellan demokrati och diktatur. Hon har även visat att hon, i de frågor som ligger närmast henne, vågar utmana sin partiledning. Som när hon röstade för erkännandet av det turkiska folkmordet 1915. Sådant spelar en viss roll, inte minst efter turerna runt FRA.

Mattias kommentar: Avci har en fin berättelse och ett engagemang i de där lite otacksamma frågorna som ligger utanför slaget om marginalväljarna. En anknytning till det ”glömda Sverige” som tidigare folkpartiledaren Bengt Westerberg gärna talade om. Men jag är inte lika säker på lösningarna. Tror inte att man behöver tala om för nytillkomna att svenska är en bra väg in i samhället. Och skärpt diskrimineringslagstiftning ökar legalt godtycke och byråkratisering samtidigt som det mest gynnar välutbildade som kanske inte behöver det, ett direkt skadligt förslag.

  Startsidan | Om Gulan | Mina sikter | Artiklar | Press | Bli min rdgivare | Lnkar | Kontakt
Fotografier av Mats Hgberg. Skyddat enligt lagen om upphovsrtt. Gulan Avci 2006